tirsdag 25. november 2008

Ukas lille søk

Denne ukas lille søk lyder som følger:
Hva er nasjonalisme? Hvilke ulike former for nasjonalisme har vi? Forklar idegrunnlaget bak de ulike retningene.

Oppgaven er knyttet til følgende læreplanmål:

  • drøft hvordan nasjonalstaten har skapt nasjonal og kulturell samhørighet,
    men også konflikter og undertrykkelse
  • vurder ulike ideologiers betydning for mennesker, politiske bevegelser og statsutvikling på 1900-tallet

10 kommentarer:

Unknown sa...

Nasjonalisme er først og fremst en politisk ideologi, selv om den også har hatt stor påvirkning på kunst og litteratur. Nasjonalisme dette går ut på at hvert folk skal ha selvbestemmelse over egen stat. Det sies at nasjonalisme er en forutsetning for utvikling av moderne demokratier. Fordi når inbyggere ikke knytter sin identitet til sin stat er det vanskelig å mobilisere dem til handlinger til fordel for staten. Nasjonalisme kan også ha en negativ effekt ved å virke ekskluderende, og andre stater kan bli sett ned på. Defor skiller man ofte mellom nasjonalisme som inkluderer (som den franske republikanske) og ekskluderende nasjonalisme (som den tyske nazistiske). Førstnevnte nøyer seg med å være glad i sitt eget land mens man fortsatt kan respektere andre. Sistnevnte fremmer heller hat, arroganse og dominans over andre land.

KILDER
http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme
- Når wikipedia har tilstrekkelig med kilder og hyppig korrektur er det en troverdig kilde. Wikipedia er ment til å være en troverdig kilde og ikke en "tulleside". Slikt har man "ikkepedia" og "uncyclopedia" til.

- ELI 3MKO1

Stine sa...

Nasjonalismen

Selv om ordet ikke er entydig, kan vi i hovedsak si at nasjonalisme er en ideologisk bevegelse for å bevare og styrke enheten, selvstyret og identiteten i en befolkning som blir sett på som en nasjon, eller som er tenkt å være det.
Nasjonalisme er et begrep som har hatt en sentral plass i den politiske utviklingen i Europa siden ca. 1800, og det har fått ny aktualitet etter andre verdenskrig, kanskje spesielt i forbindelse med frigjøringen av koloniene i Afrika i 1960-årene og oppløsningen av statene Jugoslavia og Sovjetunionen.



Ideer om utvikling og styrking av en nasjon, spesielt i forhold til andre nasjoner kan vi finne langt tilbake i vår historie. Men det var først og fremst på 1800-tallet at nasjonalismen for alvor satte sitt preg på den politiske utviklingen, spesielt Europa.. Det 19. århundret er ofte blitt kalt nasjonalismens århundre. I mange land arbeidet enkeltpersoner og bevegelser for ideen om nasjonalstaten, og særlig i løpet av siste halvpart av 1800-tallet ble det trukket nye grenser på europakartet.
Ønsket om at hver nasjon burde ha sin egen stat, spredde seg i ulik fart rundt om kring i vår verdensdel. Øst-Europa var en del senere ut med disse tanken enn i vest fordi landene brukte lenger tid på å nå samme politisk utvikling, som vi hadde i vesten.


Nasjonalismen kan virke både som dynamitt og kitt. Nasjonalismen vil virke splittende dersom befolkningen i et området ikke har en felles kulturell bakgrunn, eller om det finnes ulike politiske tanker. Motsatt vil den virke samlende hvis kulturen er et felles de politikken samarbeider for like mål.

Jeg har brukt http://politiskidehistorie.cappelen.no/1/7/ som kilde. Det er Cappelen som har ansvar for disse sidene, og jeg tror at Cappelen går fram som en seriøs og pålitelig kilde.

Stine Lervold

Anonym sa...

Hva er nasjonalisme?

Det er ikke enkelt å forklare hva nasjonalisme er. Det har med fedrelands kjærlighet å gjøre, men er ikke nøyaktig det samme. man kan elske sitt land uten å
være nasjonalist. En nasjonalist vil være opptatt av å framheve sitt eget fedreland og legge vekt på alt det gode og verdifulle i nettopp det landet. I en del tilfeller vil en nasjonalist også påstå at landet som han eller hun kommer fra, er bedre enn andres. Dette kan føre til at han eller hun
ser ned på og forakter andre folkegrupper.

Nasjonalismen fikk folk til å kjempe for frihet og selvstendighet. Men nasjonalismen bidrog også til hat mellom nasjoner og folkeslag.Det var for eksempel grunnen til at jøder ble trakassert og forfulgt i mange europeiske land. Og når europeerne med stor iver skaffet seg kolonier i andre deler av verden, hang det også sammen nasjonalismen.
Å ha kolonier var regnet som "fint" og det var et tegn på makt og rang.

Man skiller vanligvis nasjonalismen mellom den som inkluderer slik som den franske republikanske, hvor en nøyer seg med å være glad i sitt eget land men samtidig respekterer andre, og den som ekskluderer, den som fremmer arroganse, hat, mot og dominans over andre land slik som den Tyske Nazistiske.

Kilder:

Kildene jeg brukte denne gangen var en artikkel fra www.Studenttorget.no
og http://nn.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme i likhet med Eli. Hvorvidt kildene kan regnes som "sikker" kan diskuteres, men jeg regner med at stoffet stemmer ettersom flere andre sider beskriver nasjonalismen på samme måte.

mvh. Sigurd

Nikoline sa...

Nasjonalisme er en politisk ideologi som basereer seg på prinsippet om nasjonens egenverdi og suverenitet. Dette gjelder da særlig masjoner der befolkningen har samme etniske opprinnelse - at alle rett og slett ser likedan ut.

Som Eli og Sigurd sa, finnes det flere typer nasjonalisme: den inkluderende nasjonalimen og den ekskluderende.

Inkluderende nasjonalisme går ut på å framheve det som er bra med eget land, og å oppfordre innbyggere i landet til å være stolte av de de er og hvor de kommer fra. Inkluderende nasjonalisme kan forene et lands befolkning.

Den nasjonalromantiske tida på attenhundretallet i Norge, er et eksempel på nasjonalisme som har vært positiv og ikke utelukket andre land. Nordmenn på den tiden jobbet iherdig med nettopp det å framheve det som var bra med Norge og være norsk. Kunsten og litteraturen bar stort preg av dette (ta Brudeferd i Hardanger av Tidemand og Gude, for eksempel). Disse følelsene var med på å gjøre slik at Norge fikk en egen grunnlov i 1814, som til en viss grad var basert på den franske ideologien om frihet, likhet og brorskap.

Ekskluderende nasjonalisme går ut på en tankegang om at en nasjon er den eneste naturlige politiske enheten i verden. Undetiden betyr dette at alle andre stater er underlegne og 'unaturlige'. Ekskluderende nasjonalisme kan bli så sterk at den fornekter andre nasjoners rett til nasjonal uavhengighet.

Et eksempel på dette er nazismen i Tyskland. Nazismen var basert på en ideologi om at den ariske var den eneste 'rene' (underforstått: riktige) rasen som fantes, og at Tyskland var i en egen klasse over alle andre land i verden. Dette førte til et forsøk på å utrydde det jødiske folket, som er ett av de største folkemordene i moderne tid. I tillegg ble homofile og handikappede, for å nevne noen, sett på som 'unaturlige' og derfor mishandlet og/eller gasset ihjel. Nazismen i Tyskland er et godt eksempel på nasjonalisme som har gått fryktelig galt, og som i stedet for å forene folket om positive og inkluderende følelser forente dem om en grusomt høy suverenitetsfølelse og hat mot grupper de regnet som mindreverdige.

Kilder: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon 1988, som jeg regner som en pålitelig kilde, og http://nn.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme. Denne Wikipediartikkelen virker troverdig, og lister nok referanser til at den kan regnes som gangbar.

Anonym sa...

Nasjonalisme er politiske ideologier eller ideretninger som er basert på prinsippet om nasjonens egenverdi. Nasjonalisme sier at hvert folk skal ha selvbestemmelse i sin egen stat.

Nasjonalismen slik vi kjenner den nå oppstod under Den franske revolusjon og spredte seg til resten av verden i løpet av de 200 årene etter revolusjonen.

Som allerede nevnt flere ganger så fins det to typer nasjonalisme: den ekskluderende og den inkluderende.

Inkluderende nasjonalisme består i bunn og grunn av å fremheve og feire det som er bra med det landet man bor i, mens en fortsatt kan respektere andre stater.

Ekskluderende nasjonalisme går ut på å fremme sitt eget land og egen politikk ved å se ned på, spotte og, ja, ekskludere andre stater, deres folk og deres politikk. Et eksempel er nazismen i Tyskland.

Kilder: Aschehoug og Gyldendals store norske leksikon. Er ikke dette kilden over alle kilder så vet neimen ikke jeg! Jeg har også tatt i bruk den norske Wikipedia-artikkelen og som både Eli og Nikoline understreker, gjør den lange listen med referanser og kilder den til mer enn troverdig.

Ingar

Anonym sa...

Nasjonalisme er en ideologi som ble utviklet på 1700-tallet under det opplyste eneveldet, da ideen om folkesuvereniteten ble formulert. Nasjonalismen fremhever det enkelte folks særpreg og rett til selvbestemmelse. Den hevder at den ideelle stat er nasjonalstaten, det vil si en samling borgere som deler et felles språk, en felles kultur, mentalitet og historie.

Man skiller vanligvis nasjonalismen mellom den ekskluderende nasjonalismen, og den inkluderende nasjonalismen:
- Den ekskluderende nasjonalismen (et eksempel er den tyske nazistiske) går ut på at deres land er den eneste politiske enheten i verden. De fremmer arroganse, hat, mot og dominans over andre land.
- Den inkluderende nasjonalismen (et eksempel er den franske republikanske) inkluderer og går ut på å oppfordre innbyggerne til å være stolte av hvem de er og hvor de kommer fra – i tillegg til å være stolte av eget land. Samtidig respekterer de andre land.


Kildene jeg har brukt er ”Hele Norges Leksikon” utgitt av Hjemmets Bokforlag, http://nn.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme og http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme. Wikipedia er, som sagt så mange ganger før, ikke en kilde man kan stole 100% på, men når jeg sjekket opp informasjonen med papirutgaven av leksikonet fra Hjemmets Bokforlag fant jeg ut at det som stod stemte. I tillegg oppgir, som flere har sagt før meg, den ene sida en del referanser, som gjør den enda mer pålitelig.

Ingrid Letnes

Maren sa...

Hva er nasjonalisme?
Nasjonalisme er en ideologisk politisk bevegelse som baserer seg på å styrke selvstyret, enheten, identiteten til en befolkning som blir sett på som en nasjon. Da spesielt mellom individer som har verdier, gjerne kulturelle, til felles, og som har samme etniske opprinnelse.

Hvilke ulike former for nasjonalisme har vi?
Inkluderende nasjonalisme er den typen nasjonalisme som kan forene et lands befolkning. Den går ut på å framheve det som er bra med landet, og det blir oppfordret at befolkningen har en stolthetsfølelse av eget folk og eget land – f.eks den franske republikanske, og vi har den ekskluderende nasjonalismen som er av typen som fremmer hat og arroganse – f.eks nazi-tyskland.

Forklar idégrunnlaget bak de ulike retningene.
Inkluderende nasjonalisme er den typen nasjonalisme som kan forene et lands befolkning. Den går ut på å framheve det som er bra med landet, og det blir oppfordret at befolkningen har en stolthetsfølelse av eget folk og eget land.



http://no.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme
http://politiskidehistorie.cappelen.no/1/7/
http://historie.cappelen.no/historie2/kap2/nettoppgaver/nettoppgave.html?id=305
http://nn.wikipedia.org/wiki/Nasjonalisme

Kildene er greie, jeg har tatt utgangpunkt i wikipediaartiklene, og har sjekket informasjonen opp i mot cappelen.

Janne sa...

Nasjonalisme er et begrep som har hatt en sentral plass i den politiske utviklingen i Europa siden ca.1800. Selv om ordet ikke er entydig, kan vi i hovedsak si at nasjonalisme er en ideologisk bevegelse for å bevare å styrke enheten, selvstyret og identiteten i en befolkning som blir sett på som en nasjon, eller som er tenkt å være det.

Det var først og fremst op 1800-tallet at nasjonalismen for alvor satt preg på den politiske utviklingen, selv om ideer om utvikling og styrking av en nasjon, spesielt i forhold til andre nasjoner finnes langt tilbake i vår historie. Det 19-århundret er ofte blitt kalt nasjonalismens århundre. I mange land arbeidet enkeltpersoner og bevegelser for ideen om nasjonalstaten, og særlig i løpet av siste havlpart av 1800-tallet ble det trukket nye grenser op europakartet.

KILDER
I likhet med Stine, har jeg brukt politiskidehistorie.cappelen.no som kilde. Det var veldig lite mulgiheter for kilder denne gangen, og dermed måtte det bli slik. Jeg er ikke i tvil om at cappelen er en sikekr og troverdig kilde.

pederk sa...

Jeg hadde skrevet et nydelig og usaklig innlegg om hvordan nasjonalisme kan bygges på felles kjærlighet eller felles hat, men det forsvant. Motta dette bildet av en søt kanin som kompensasjon:
http://graphics.cs.uiuc.edu/~huifang/dpim/rabbit_result1_pip_trans.jpg

Anonym sa...

på 1800 talletvokste nasjonalismen fram, blant annet i Norge.
Forholdet til Sverige betydde mye for den sterke nasjonalismen i Norge, der man framhevet alt Norsk
som positivt og verdifullt: vi ønsket størst mulig selvstendighet i forhold til svenskene.
Vi er en nasjon,og derfor ville vi bestemme over oss selv.
nasjonalismen blomstret i flere land enn Norge, og det var mange andre folkeslag som også kjempet
for nasjonal selvstendighet. Nasjonalismen fikk folk til å kjempe for frihet og selvstendighet.
Men nasjonalismen bidrog også til hat mellom nasjoner og folkeslag.Det var for eksempel grunnen
til at jøder ble trakassert og forfulgt i mange europeiske land. Og når europeerne med stor
iver skaffet seg kolonier i andre deler av verden, hang det også sammen nasjonalismen.
Å ha kolonier var regnet som "fint" og det var et tegn på makt og rang.


Kilde:
http://admin.studenttorget.no/pdf.php?articleid=662&kundeid=455&sprakid=

Studenttorget er en side jeg hentet mitt utdrag fra hvor det er lagt ut forskjellige sammendrag av ulike tema. Jeg vil påstå at dette er en troverdig kilde når det kreves admin rettigheter (eks en lærer) for å få skrevet.

Mvh
Stian ;))