Tidsplanen vår tilsier at vi ikke kan bruke lenger tid på perioden 1814 - 1905 i norsk historie. Dette er noen svært sentrale år, og jeg anbefaler dere derfor følgende to klipp: Det dramatiske året 1814 en tv-serie basert på Karsten Alnæs' verk Historien om Norge.
Året er 1905 er et radioprogram som dere gjerne kan laste ned og høre på bussen eller hvor som helst. Merk dere hvordan historiker Knut Kjelstadli skiller mellom utløsende årsaker, og mer bakenforliggende årsaker/forutsetninger for unionsoppløsningen i 1905. Det er ikke så dumt om dere tar fram penn og papir og noterer dere akkurat dette (eller enda bedre: forsøker å formulere noen ord i kommentarfeltet under). Disse hovedpunktene nevner han i løpet av de tre første minuttene i foredraget.
3 kommentarer:
Et lite sammendrag fra de 3 første minuttene av radioprogrammet:
Den 7. juni 1905 ble unionen med Sverige oppløst.
Dette fordi Stortinget vedtok en lov om et eget norsk konsulatvesen, noe kongen ikke ville underskrive på. Da fratrådte regjeringen, men det ville ikke kongen godta, fordi han ikke hadde en annen regjering som var aktuell. Da tok de ham på ordet og sa ”er ikke du i stand til å finne en regjering, har du opphørt å fylle funksjonen som konge”, og da er også unionen oppløst, siden det var kongen som bandt de to landene sammen.
Andre faktorer
- økende nasjonalisme
- misnøye med hvordan norske økonomiske interesser ble styrt
- politikerne ville bli ferdig med unionsspørsmålet, slik at andre temaer kunne settes på dagsordenen
Flott oppsummert, Maren! Du nevner først konsulatsaken, og peker så på "andre faktorer". Hvordan passer dette inn i forhold til begrepene "utløsende årsak" og banedorliggende faktorer"?
Jeg vil bare presisere at historikere foretrekker å snakke om "bakenforliggende faktorer" og ikke "banedorliggende" slik forrige kommentar kanskje kunne gi et inntrykk av... ;-)
Legg inn en kommentar