tirsdag 30. desember 2008

En liten oppsummering


Det sømmer seg med en liten oppsummering av de siste ukers arbeid før juleferien: Vi har som kjent arbeidet med den industrielle revolusjon. Da så vi blant annet på hvordan historien kan tolkes ut fra ulike forståelsesmodeller, og så nærmere på en tekst som ser den industrielle revolusjon i et vannperspektiv . Jeg mumlet vel noe om at jeg skulle legge sammendraget mitt ut her på bloggen, men det ble aldri til at jeg renskrev det. Den beste læringen får dere ved å lage deres egen tidslinje. Ellers ligger det jo mange sammendrag på nett allerede, for eksempel på lærebokas nettsted . Vi så nærmere på hvordan industrialiseringa artet seg under mer hjemlige forhold. Med god hjelp av kildenett.no, presenterte dere noen fine og varierte tidsbilder fra Trøndelag.

Vi var innom mange spennende utvandrerhistorier. I Digitalarkivet kan dere lese mer om forholdene i Norge, utvandrerne og se på utvandrerstatistikk. SSBs utvandringsstatistikk egner seg utmerket som en liten innføring i historisk statistikk, men så langt kom vi aldri. Derimot fikk vi et dramatisk møte med push og pull-faktorer gjennom Vilhelm Mobergs Utvandrerne.

Neste tema ut var nasjonalisme. Vi har sett på ulike måter å forstå nasjonalisme på (fransk nasjonalisme og tysk nasjonalisme). Deretter gikk vi inn på nasjonalromatikken. I Drømmen om Norge møtte vi store kulturpersonligheter som Nansen, Bjørnson, Grieg og Munch. Vi var også vitne til Stians noe anstrengte forhold medtil Ulla, og bruddet i 1905.

Etter et hyggelig møte med gamle juletradisjoner på Vitenskapsmuseet, så vi nærmere på bruk nasjonale symboler og det er i grunnen der vi er nå (oppgavene og jeg er lokalisert på ulike steder for øyeblikket)

Ingen kommentarer: