mandag 25. mai 2009

Vi bygger landet på fredag

Nå har vi vært ute i den store verden, vært vitne til to supermakter som ønsket å ta knekken på hverandre og hatt en kjapp gjennomgang av europeisk integrasjon.

Nå skal vi vende tilbake til mer hjemlige trakter og se litt nærmere på norsk etterkrigshistorie. Og siden Norge er en del av verden, skal vi også se litt på Norges rolle i en større sammenheng.

Deres oppgave er å tørke av dere eksamenssvetten, brette opp ermene og gå løs på kapittel 14 i historieboka.

Dagens tekst er knyttet til følgende læreplanmål: gjøre rede for noen økonomiske, sosiale, politiske og kulturelle utviklingstrekk i Norge etter 1945




Lykke til på eksamen!


Eg ønskjer dykk lykke til på eksamen, og voner de får oppgåver der de også kan nytte kunnskap frå historietimane.

fredag 15. mai 2009

Sting - Russians


Funnet fram av Fikiri (den forrige videoen er desverre blitt fjernet av eieren).

Tom Lehrer - Who's next?


Etter tips fra kollega Gisle Daae Johansen

Musikk

torsdag 14. mai 2009

Våre siste timer

Ikke skjønner jeg hvor det blir av denne tiden. Noen sier at den kommer, men timeglasset vårt er definitivt i ferd med å renne ut. Jeg er derfor nødt til å endre på morgendagens plan. Det er visst ikke meninga at vi skal se nærmere på oppløsninga av Sovjetunionen, og for eksempel gå litt nærmere inn på den lille enklaven Kaliningrad.

Vi må nemlig se litt nærmere på vår egen historie, og det ser ut til at det brygger opp til EF-strid...
(Foto: Flickr.com)

Integrasjon i Europa

1971. PRØVEOPPSTILLING av Rolf Groven
Tilstede i det framtidige bryllupet i Brussel: Willy Brandt (D), Per Borten (N), Trygve Bratteli (N), Georges Pompidou (F), Edward Heath (GB), Hilmar Baunsgaard (DK) og en representant fra den fattige del av verden. Utstilt i Unge Kunstneres Samfund (UKS), Oslo. Refusert på Høstutstillingen 1971 Tilhører kunstneren

onsdag 13. mai 2009

Drømmen om Germania


Kjenner du mytene om Germania? Hvem var urgermaneren? Var han en kraft-barbar eller en edel kjemper? Hva har Brødrene Grimm og Richard Wagner med Germania å gjøre? Hva skrev Bjørnstjerne om den pangermanske stammefølelsen? Og hvorfor var Knut Hamsun så tiltrukket av det germanske og nasjonalsosialismen? Les om Jakten på Germania...

Gammel nazist innhentes av fortiden


Så skal "Ivan den grusomme" endelig stilles til ansvar for sine handlinger. Han står tiltalt for medvirkning til drap på 29 000 jøder. Den tidligere nazivakten har levd i skjul i USA, og utleveres nå til Tyskland

(Foto: Mark Duncan/Scanpix/AP)

tirsdag 12. mai 2009

Bilder fra Vietnamkrigen


Passers-by stop to watch as flames envelope a young Buddhist monk, Saigon, October 5th, 1963. (read more)
http://vietnampix.com finner man sterke bilder relatert til krigen i Vietnam (1959-1975) Hver av bildene forteller en egen liten historie, med tilhørende tekst.

fredag 8. mai 2009

Hva er et godt menneske

og kan mennesker endre seg, og gjøre gode handlinger? Dette er budskapet i Das Leben der Anderen. Hør introduksjonen til "Sonate for et godt menneske" av Gabriel Yarded. Kanskje noen av dere har musikken og kan ta den med på mandag?

Ikke no' stas


med Stasi. Overvåkningen i DDR var allestedsnærværende, og ble regnet som en av de mest effektive i hele verden. Tysklands forbundskansler Angela Merkel ble forsøkt vervet av Stasi da hun var student. Foreldrene hennes hadde forberedt henne på det, og rådet henne til å at hun var den typen som snakket for mye og ikke klarte å holde tett. Det likte Stasi dårlig, og unge Merkel slapp unna. Det hører med til historien at hun heller ikke jobben som vitenskapelig assistent. Les kortversjon av historien om Stasi , og de som ønsker det kan jo se nærmere på den kritikerroste dokumetarromanen Stasiland. (Foto: flickr.com)

onsdag 6. mai 2009

Historieløyse er farleg

Foto: PETER LEIBING/AP, se resten av bildeserien på Aftenpostens nettside.

Eg trudde knapt det eg las, men i det gamle Øst-Tyskland (DDR) svarer 80 % av elevane at dei veit lite eller ikkje noko om DDR. Slik kan det gå viss ein ikkje tek eit oppgjer med historien (og der speler lærarane ein viktig rolle).

Vil du vite meir om jarnteppet, og Berlinmuren? Les i historieboka, og kikk gjerne litt nærare på artikkelen Det begynte med vannkanoner...
Og så ein aldri så liten digresjon: kva heiter det eigentleg når alt låser seg til eksamen: jarnteppe/jernteppe eller hjerneteppe?

Framtidsplaner

Etter flaggheisinga på fredag, blir det løpende presentasjoner av tema fra den kalde krigen. Jeg foreslår følgende rekkefølge, og vil gjerne ha en konferansier som sørger for at gjennomføringen går som smurt (meld din interesse til meg, og hører jeg ikke noe, velger jeg ut en kandidat).

Dagen avsluttes med filmen De andres liv som handler om Stasis overvåknings- og undertrykkelsesamfunn i DDR. Filmen er litt lang (137 min). Det betyr at det muligens er fornuftig å flytte et par framføringer til over helga.

Mandag 11. mai er vi nemlig så heldige å ha 3 historie, det vil si at vi låner mattetimen til Torill. Mattetimen får dere igjen mandag 18. mai, så da får dere bare 1 historietime.

Fredag 8. mai

går flagget til topps! Og har dere ikke egen flaggstang, så snakk med naboen, vaktmesteren i borettslaget eller hvem det skulle være. I undervisningssammenheng er vi som kjent "ferdig" med de store krigene, og jobber med klimaet etter 2. verdenskrig. Jeg vil likevel tipse dere om Nordiki - norske digitale kilder 1940 -45, her finner dere veldig mye spennende stoff om blant annet okkupasjon, motstand, propaganda og hverdagsliv.
(Foto: Flickr.com)

mandag 4. mai 2009

Tankevekkende

En elev fra Sauda vgs har skrevet et blogginnlegg om bruk av pc i skolen. Her er det mye å tenke over, både for elever og lærere. Skriv gjerne noen ord i kommentarfeltet hvis du har noen tanker om digital historieundervisning (foto: Flickr.com).

søndag 3. mai 2009

Cubakrisen

Jeg har tittet litt rundt, og det finnes mange bra elevarbeider knyttet til kald krig. Her finner dere en kort og informativ bildehistorie om cubakrisen . Fortelleren snakker litt fort, så dere må følge med i svingene. (Foto: Flickr.com)

Metaforen som formet en hel generasjon

Har du spilt domino før? Og kan du ikke reglene, kan du likevel sette brikkene opp etter hverandre, du kan lage vakre mønstre og kanskje se hvor tett du greier å sette dem. Av og til hender det at du skumper borti en ved et uhell, andre ganger blir du kanskje ferdig før du selv kan sette i gang den første brikken... Her kan du lese om koblingen mellom dominoteorien og kald krig. (Foto:Flickr.com)