fredag 19. september 2008

Ekskursjon til Nidarosdomen og Erkebispegården



Det er ganske flott å tenke på. En gang var Nidarosdomen blant de viktigste pilegrimsmålene i Nord-Europa. Og nå arbeides det for at Nidarosdomen og Stiklestad sammen skal bli et av Europas viktigste pilgrimsmål og turistdestinasjoner. Det ikke akkurat en pilegrimsvandring vi skal ut ut på, men fredag 26. september blir det som kjent ekskursjon til Nidarosdomen og Erkebispegården. Omvisningen starter kl. 12.00, så vær ute i god tid! Vi får ca. en time på hvert sted, så vi regner med å avslutte en gang kl. 14.00 og 14.30.

For å bygge opp den rette stemningen i forkant, kan det jo være lurt å kikke litt nærmere på hva som foregikk i norsk middelalder. Hvem var pilegrimene og hvorfor la de ut på disse lange reisene? Hvordan var kjærlighetens kår? Kunne man gifte seg med sin hjertes utvalgte? Hva var straffen for mord? Og hva ble ormeaske og paddestein brukt til? Fantest det riddere i Norge? Og hvem var det egentlig som havnet i skjærsilden?

Skulle du trenge litt god litteratur i ledige stunder, så anbefaler jeg Kristin Lavransdatter, romantriologien som ga Sigrid Undset Nobels Litteraturpris i 1928.
Visste du forresten at hvis du søker etter Nidarosdomen på bildebasen flickr så får du 1262 treff! Bildene på Flickr er lagt ut til fri benyttelse av alle og enhver. Kanskje du kunne gå inn å finne ditt favorittbilde av Nidarosdomen? Kanskje fant du et bilde som fikk deg til å se Nidarosdomen i et nytt lys, eller kanskje ønsker du bare et bilde som viser nasjonalhelligdommen i all sin prakt? Det kunne være spennende å se hva dere kom fram til...