tirsdag 11. november 2008

Historiske alver

Mens jeg satt her og funderte over ukas lille søk-oppgave, snublet jeg over noen alver fra viktoriatiden. Jeg vet ikke hvilket forhold dere har til spisse ører og alvevinger. Personlig har jeg sansen for disse små vesene som utvider vår jordiske sfære, og lurte derfor på hvilken forbindelse alvene kunne ha med viktoriatidens moralske og religiøse verdier. Ukas oppgave lyder som følger:

Hvilken periode omtales som viktoriatiden? Hva var viktoriatidens religiøse og moralske verdier?

9 kommentarer:

Stine sa...

Viktoriatiden
Opphavet til navnet stammer fra Dronning Victoria som regjerte i perioden 1837 til 1901. Under hennes regjeringstid opplevde Storbritannia stor framgang. Den industrielle revolusjonen hadde ført landet opp som verdens supermakt, og mange innbyggere fikk forbedret sine liv kraftig. Den engelske middeklassen vokste også frem i denne perioden.

Religion
Til tross for de viste ærefrykt for puritanske idealer, var den viktorianske epoken en stor utfordring for kristendommen. For eksempel den voksende utviklingen av materialisme, rasjonalisme, kommunismen, og kritikk av Bibelen . Teorien om evolusjon av Charles Darwin stilte spørsmål til kristendommens troverdighet: at mennesket ble skapt av Gud, skapt i Guds bilde, og at vi en gang må ta ansvar for våre syndige handlinger.
Men like vell så hadde den viktorianske epoke flere ministrene, misjonærer, teologer og forfattere som opprettholdt de kristne sannheter.
Charles Finney, Charles Spurgeon og DL Moody var store navn på den tiden og skrev store skrifter og jobbet for kristendommen. William Booth og hans kone Catherine grunnla Frelsesarmeen, en organisasjon som satte fokuset på å hjelpe fattige og føre kristendommens budskap med gode gjerninger.
Flere store misjonærer i Victoriatiden var Amy Carmichael, som forlot England for å dra som misjonær til India. David Livingstone, en oppdagelsesreiser som var stor tilhenger av å forby dødsstraff, tjenestegjorde i Afrika. George Mueller, var en tysk misjonær som viet sitt «evangelistiske departement» til engelske foreldreløse barn, og Hudson Taylor som var den første misjonæren i Kina.

Den siden jeg har valgt å bruke er den engelske siden «www.erasofelegance.com». Denne siden setter fokus på flere store britiske tidsepoker, og tar opp forskjellige temaer innen de forskjellige epokene. «Allow the past to come alive» er slagordet, og siden gir oss et god og oversiktlig bilde av tidsepokene . De har også en egen butikk der du kan kjøpe klær, forskjellige gjenstander og te om du er spesielt interessert. Dette er nok en side for folk som virkelig liker britisk historie!

http://www.erasofelegance.com/history/victorianreligion.html
http://www.englandferie.com/historie/viktoriatiden/

Anonym sa...

Hvilken periode omtales som viktoriatiden?:

Den viktorianske perioden regnes ofte fra 1837 til 1901, nemlig årene da dronning Victoria regjerte. Perioden altså oppkalt etter henne. Viktoriatiden, også kalt viktoriansk tid eller the Victorian Era på engelsk, omfatter høydepunktet i den industrielle revolusjon og det britiske imperiets mest storslagne tid. Storbritannia opplevde stor økonomisk vekst og hadde så stor makt i verden som de aldri hadde hatt før.

Hva var viktoriatidens religiøse og moralske verdier?:

Tiden er kjent for å være preget av dronning Victorias strenge syn på moralske spørsmål. Særlig var seksualdrift et tabuområde det ikke skulle snakkes om.

Evolusjonsteorien av Charles Darwin kom som et slag i trynet på kristendommen da den forsøkte å motbevise grunnleggende kristne tanker som at mennesket er skapt av Gud. Den Viktorianske tiden produserte også flere både ministre, misjonærer, teologer og forfattere som fortsatte kampen for kristendommen på hver sin måte.

Kilder:

Jeg har tatt utgangspunkt i to forskjellige sider for å svare på disse spørsmålene. Den nynorske wikipediaartikkelen om den viktorianske tiden (http://nn.wikipedia.org/wiki/Viktoriatida), da denne var mer utfyllende enn den på bokmål. Jeg brukte også det leksikonet av en hjemmeside jeg ser i ettertid at også Stine har brukt før meg(www.erasofelegance.com/history/victorianreligion). Den siste en svært seriøs og oversiktlig side som omfatter alle de store epokene i engelsk historie.

Ingar.

Anonym sa...

Navnet til tidsepoken stammer egentlig fra Dronning Victoria som regjerte i tidsperiodenperioden 1837 til 1901. Iløpet av hennes regjeringstid ble Storbritannia utsatt for stor positiv framgang. Den industrielle revolusjonen hadde satt landet opp på toppen av tronen som verdens supermakt. Mange innbyggere fikk forbedret sine liv kraftig, hvilket førte til at den engelske middeklassen vokste frem i denne perioden.

Viktoriatiden regnes som en lang tid med fred, fast økning av økonomien, koloniveldet og industrien. Mot slutten av perioden førte den nyimperialistiske politikken til økte maktkamper i koloniene. I Storbritannia ble den politiske dagsorden stadig mer liberal, og det var en gradvis vending mot reformpolitikk og utvidelse av stemmeretten for flere sosialklasser. Viktoriaperioden var preget av et klassesamfunn med sosial nød og streng seskuallmoral

Victorianerne opplevde en periode hvor kristendomen svevde i en tankegang som satte tro under tvil.
Jordnære tanker var et must, men ble også gjerne kombinert med romantiske og emosjonelle tanker

Kildene jeg har brukt denne gangen er "www.english.uwosh.edu/roth/VictorianEngland.htm" og
"www.englandferie.com/historie/viktoriatiden/" samtidig som jeg også denne gang snoket litt på wikipedia. Kildeseriøsiteten kan vell diskuteres, men jeg regner med at kildene er noenlunde sikre ettersom begge er lagd av interrese og virker "småseriøse"

!Fra Sigurd.

Anonym sa...

Viktoriatiden, eller viktoriansk tid, regnes å være fra år 1837 til 1901, da dronning Victoria regjerte i Storbritannia. Perioden er også oppkalt etter henne. Dette var en periode hvor det Britiske imperiet hadde meget stor makt, som skyldtes bl.a. den store fremgangen under industrialiseringen, som den britiske kulturen ble veldig preget av på 1800-tallet. Andre faktorer som påvirket var også oppfinnelser og vitenskapelige gjennombrudd, og et klassesamfunn med streng seksualmoral og sosial nød.

I den viktorianske perioden ble kristendommens ideologier satt på prøve da naturforskeren Charles Darwin kom med teorien om menneskets evolusjon. Denne sto hardt i strid med bibelens historie om at Gud skapte mennesket. Men det fantes disse som reagerte kraftig på dette. Deriblant forfattere, ministere, misjonærer og teologer, som arbeidet hardt for å holde kristendommens syn i live. Sentrale navn er bl.a. Charles Spurgeon og Charles Finney, som kjempet for dette.

Jeg sprang meg en tur innom wikipedia denne gangen, men har for sikkerhets skyld dobbeltsjekket med andre kilder om informasjonen stemte. Som vi har snakket om tidligere er dette en kilde som i noen tilfeller ikke kan stoles på, men når den først er seriøs er den oversiktlig og grei, og formidler informasjonen på en konkret måte.

mvh. hilsen ERIK

:):):):):):):):):)::::):)):))):):)

Anonym sa...

Den viktorianske perioden regnes fra 1837 til 1901 – årene som dronning Victoria regjerte i Storbritannia; perioden er altså oppkalt etter henne. Under hennes regjeringstid opplevde Storbritannia stor fremgang; tiden omfatter høydepunktet i den industrielle revolusjon som førte landet oppå som verdens supermakt, de hadde stor økonomisk vekst, og det britiske imperiets største tid var også innenfor denne perioden. Mange innbyggere fikk i denne tiden forbedret sine levekår, og den engelske middelklassen vokste fram.

Dronning Victoria hadde strenge syn på moralen om seksualitet, som var et tabuområde det ikke skulle snakkes om – tiden var altså blant annet preget av dette.

Kristendommen var religionen, men når Charles Darwin kom med andre teorier som skulle motbevise at mennesket var skapt av Gud ble de kristne overrasket. Kampen for Kristendommen ble kjempet for av mange forskjellige; både ministre, misjonærer, teologer og forfattere, som mente egne og forskjellige tanker om Kristendommen. Her opplevde de også en periode hvor det ble oppfattet ”tro under tvil” – var det virkelig sant det som ble funnet ut?


Kildene jeg har brukt er ”Hele Norges Leksikon” utgitt av Hjemmets Bokforlag, http://articles.gourt.com/nn/Viktoriatida, http://no.wikipedia.org/wiki/Victoriatiden, http://nn.wikipedia.org/wiki/Viktoriatida og http://www.englandferie.com/historie/viktoriatiden. Leksikonet jeg har brukt er seriøst, derfor velger jeg å stole på fullt og helt på det. Wikipedia-sidene er fortsatt ikke helt 100% til å stole på, men jeg velger å ta en del fakta også derfra fordi jeg har sjekket opp noe av informasjonen som står der med andre sider – som viser seg å være det samme, og da mener jeg at jeg kan stole på at det er en seriøs artikkel. Englandferie.com må nesten være en seriøs nettside man kan stole på, ettersom det tyder på at den skal informere turister som skal til England. Litt dumt å feilinformere turister?

Ingrid Letnes

Unknown sa...

Den viktorianske tiden var under den industrielle revolusjonen i Storbritania. Den varte fra år 1837 til 1902, under dronning Victorias regime, derav tittelen "Viktoriansk". Den britiske kulturen var på 1800-tallet preget av industrialisering, oppfinnelser og vitenskapelige fremskritt, men også et klassesamfunn med sosial nød og streng seksualmoral. Kvinner var sett på som rene og skulle ikke brukes til sex eller som sexsymbol. De skulle derimot, eller tross dette, få barn og passe husstanden. Charles Darwins evolusjonsteori skapte usikkerhet rundt religiøse spørsmål og svar. Dette motbeviste tross alt store deler av skapelsesteorien slik den beskrives i Bibelen. Religionen stod allikevel sterkt nok i den viktorianske tiden, og ble brukt som argument for moralske verdier.

http://en.wikipedia.org/wiki/Category:Victorian_era
I utfyllende artikler mener jeg at wikipedia er en troverdig kilde. Det at artikkelen er såpass utfyllende betyr ofte at det er mange som er med på å redigere den. Derfor sjekkes den svært ofte og feil eller informasjon uten tilstrekkelige kilder blir fjernet eller forbedret for å oppnå god nok standard. Det er viktig å sjekke om og hvilke kilder wikipedia bruker i den enkelte artikkel.

- ELI 3MKO1

Vibeke Gilje Sanne sa...

Jeg synes innleggene deres får fram brytningene i tiden på en god måte. Industrialisering, purisme, Darwin og kristendom. or tips Takk til Stine og Ingar for tips om interessant nettside, og til Ingar som har sjekket opp nynorsk-wikipedia. Eg lurar meg på om eg skal byrje å skrive nynorsk til dykk, så slår vi to fluger i eitt smekk?

Ingrid Rodem sa...

Victoria-tiden var i den perioden hvor Queen Victoria satt på tronen i England. Hun ble kronet i 1837, og døde i 1901, og disse årstallene markerer starten og slutten på perioden.

Dette var en tid hvor det skjedde mange forandringer i samfunnet. Victoria-tiden blir ansett som en streng tid, hvor kristendommen ble fulgt strengt og moralen var beinhard, men det var faktisk sånn at det var i den siste halvdelen av denne tida at man begynte å tenke bort fra kirka.

I resten av verden foregikk det mange revolusjoner rett før og i denne perioden, og britene fikk også opp tanken om et sterkere demokrati, hvor kirka ikke styrte så mye.

Dette var også en tid hvor det ble økt handel over landegrensene, noe som gjorde at man fikk utvekslet tanker og ideer på et enda høyere plan.

En mann som var veldig viktig for nytenkingen var Charles Darwin. Hans berømte bok "Origin of the Species" inneholder teorier om at verden har blitt som den har blitt på grunn av evolusjon, og ikke på grunn av Gud. Ikke alle godtok denne teorien, men det var nok mennesker som gjorde det, til at kirka fikk et kraftig slag. Det ble rett og slett vanskelig for dem å spre det strenge budskapet, når et budskap om frihet og menneskets selvstendighet spredde seg på samme tid.

Kildene jeg har valgt å bruke denne gangen er www.classiclit.about.com og www.family-ancestry.co.uk. Førstnevnte er en side hvor man kan stille et spørsmål, og man får svar av eksperter. Jeg anser dette som en sikker kilde, i og med at det faktisk er eksperter med fagkompetanse som skriver artiklene. Den andre kilden er en side hvor det egentlig ble tatt utgangspunkt i en slekt, men som har utvidet innholdet sitt kraftig til å inneholde blant annet historiske hendelser samt navneopprinnelser. Også her er det eksperter som har skrevet artiklene.

Ingrid Rodem

Maren sa...

Den viktorianske tiden/viktoriatiden har fått sitt navn etter dronning Victoria av England. Hun ble kronet i 1837 og hun døde i 1901 – disse årstallene markerer starten og slutten på denne perioden.

På denne tiden pågikk den industrielle revolusjon, og England opplevde stor fremgang og fikk bl.a et jernbanenett. P.g.a. den store industrielle framgangen var trua på vitenskapsmenn og ingeniører stor, og derfor ble det et stort oppstyr da Charles Darwin presenterte sin evolusjonsteori i boka ”The Origin of Species by Means of Natural Selection” – populært kalt ”The Origin of Species. Han skrev der ned sine teorier om at mennesket IKKE var skapt av Gud. I en tid hvor kristendommen stod i fokus og den ble lagt opp til en streng moral var en kritikk av det som stod i Bibelen lite godt mottatt.

Kilder jeg har brukt er:
http://www.englandferie.com/historie/viktoriatiden/
http://www.erasofelegance.com/history/victorian.html
http://www.history.ac.uk/ihr/Focus/Victorians/index.html
http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Darwin
http://en.wikipedia.org/wiki/Victorian_era
http://www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9340188

Spesielt erasofelegance.com virker som et seriøst nettsted hvor informasjonen virker korrekt, Likevel har jeg valgt å sjekke opp imot andre sider som dukket opp etter et lite google-søk. Wikipedia er en kilde en skal holde seg skeptisk til, men all informasjon stemte når jeg sjekket den opp imot resterende kilder, så jeg velger for denne gang å stole på wikipedia.

Maren