søndag 9. november 2008

Krystallnatta

Denne helga er det 70 år siden krystallnatta. Natten mellom 9. og 10. november ble over 7500 jødiske butikker vandalisert og hundrevis jødiske synagoger ble påtent av tyske og østerriske nazister. I Morgenbladet for 70 år siden (gjengitt i Morgenbladet 7. - 13. november 2008) kunne man lese:


Synagogene brenner
Berlin 10. november. Til hevn for den myrdede legasjonsråd von Rath er det over hele Stor-Tyskland inatt og imorges brent synagoger og foranstaltet herjinger av de jødiske forretninger. Under de forrige anti-semittiske demonstrasjoner i juni ble samtlige jødiske forretninger innregistert og skulde føres på særlige lister, dessuten skulde vinduet nærmest inngangsdøren bære innehaverens navn i høie, iøienfallende hvitmalte bokstaver. Under demonstrasjonene i natt har det av den grunn været den letteste sak av verden å finne sitt mål i en håndvending. Da skoleguttene fikk fri i eftermiddag fullførte de hvad de voksne hadde begynt og de knuste de siste ruter.

og fra lederartikkelen:


Den annen utplyndring
Den uhyggeligste av alle paladiner som omgir Hitler, propagandaminister Gøbbels, har gjort gjeldende at overfallet av jødene ikke var satt i scene av nazipartiet, men var "spontane" utslag av forbitrelse over mordet på den tyske diplomat i Paris, et mord som var utført av en muligens sinnsyk polsk jøde. Man må likevel i dag erkjenne at den tyske stat deltar i de umenneskelige forfølgelser like strekt som de skarer der knuste ruter og mishandlet den jødiske befolkning. Kynismen i alt dette vil gi
menneskeheten utenfor det tredje riket en følelse av kvalme, skam og avsky.

Ingen kommentarer: