tirsdag 11. november 2008

Jól før jul - Mat og drikke, fest og lys

Er det stemning for å ta en hyggelig og lærerik førjulstur til Vitenskapsmuseet? Der er vi invitert inn for å kikke (og smake) nærmere på juletradisjoner i førkristen tid:

Julehøytida har blitt markert i Norden i uminnelige tider. Lenge før kirken innførte den kristne jula som vi kjenner i dag feiret folk jul. Vi vet lite om den forhistoriske julas innhold. Men det vi vet sikkert er at jula ble feiret i den mørkeste vintertiden, og at folk ble samlet til gjestebud med god mat og drikke. Den forhistoriske jula blir gjerne knyttet til vintersolverv og feiring av solas livgivende kraft. I vikingtida ble jula forbundet med bloting til gudene og minnedrikking til deres ære og for godt år og fred. Hva kan funn av drikkehorn, baksteheller, primstav og tranlamper fortelle oss om de eldre juletradisjonene? Med utstillingen og et illustrert gildebilde trekker vi paralleller opp mot dagens julefeiring.

Dette er et populært arrangement, så vi ta en avgjørelse nå. Tidspunkt: fredag 5. desember kl. 12.15. Tor blir med oss. Arrangementet er gratis.

3 kommentarer:

pederk sa...

Yeash, slå te.

Stine sa...

Kjempe artig!
Jeg gleder meg!:)

Ingrid Rodem sa...

Ja, dette høres bra ut! :)