søndag 18. januar 2009

Bli med på ekspedisjon


2009 er som sagt kulturminneår, dessuten er det Hamsun-år (den karen kan vi komme tilbake til i forbindelse med landsvikeroppgjøret), og altså Darwin-år. Det er 200 år siden Charles Darwin ble født, og 150 år siden han publiserte evolusjonsteorien On the Origin of Species. Darwin viste at de biologiske artene på jorda hadde utviklet seg gjennom naturlig utvalg. I kampen for tilværelsen var det de mest livskraftige individene som overlevde, og som førte arveanleggene videre.

Den britiske filosofen Herbert Spencer er mannen bak uttrykket the survival of the fittest. Spencer overførte evolusjonsteorien til å gjelde samfunnslivet. Det var de sterkeste, mest livskraftige som ville overlevde. Slik kunne man også betrakte forholdet mellom stater og raser. Noen biologer hevdet at den hvite "rasen" var overlegen de andre rasene, og viste blant annet til europeernes teknologiske fortrinn.

Kolonistene som vi skal stifte litt nærmere bekjentskap med, trodde de tilhørte en "høyere" rase. Av det trakk de den slutningen at de hadde rett til å drive erobring, undertrykkelse og formynderstyre.

Og ekspedisjonen? Ja, den går i Darwins fotspor...

Ingen kommentarer: