søndag 18. januar 2009

Ukas lille søk

1. Hva var de viktigste forutsetningene forutsetningene for imperialismen?
2. Hvordan var det mulig for europeerne å dele det afrikanske kontinentet mellom seg?

Fagdagen på torsdag skal som kjent handle om imperialismen i Afrika og er knyttet til følgende læreplanmål:
eleven skal kunne presentere sentrale trekk ved kolonialismen og
situasjonen i et ikke-europeisk område, sett fra ulike perspektiver

15 kommentarer:

Marte sa...

Noen forutsetninger for at imperalismen ble til var blant annent nasjonalismen og sosialdarwinismen, men og våre nye transportmidler og en mye bedre våpenteknologi var noen av grunnen til at imperalismen var mulig. den store etterspørselen av råvarer og kirkens ønske om misjonering hadde nok også en veldig stor innvirkning.

i tiden mellom 1870 - 1914 så var de fleste stormakter i europa ute etter å få kolonier i Afrika, noe som førte til at man ble stormaktsgale og ville ha mest mulig. så får å unngå krig innkalte Otto von Bismarck inn til et møte i Berlin der de fordelte de afrikanske statene i mellom seg for å unngå krig seg imellom.

Kildene jeg brukte til dette var stort sett wikipedi, men også cappelen sin historie side. begge disse sidene virket veldig pålitelige.
http://historie.cappelen.no/historie2/kap3/
http://no.wikipedia.org/wiki/Kappl%C3%B8pet_om_Afrika
http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme

-Marte-

Stine sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Unknown sa...

Forutsetninger for imperialismen
* Nye medisiner - Beskyttet imperialistene fra sykdommer som malaria.
* Nasjonalismen - Koloniene var som statussymboler for land som øsnket å markere seg.
* Sosialimperialisme - Inntektene fra koloniene ble brukt til sosiale ordninger i hjemlandet, som ulikheter og fattigdom.
* Sosialdarwinisme - Ideen om at den rike vesten hadde plikt til å "sivilisere de svake".
* Misjonering - Kristnes plikt til å omvende de de kalte "hedningene i usiviliserte land".
* Råvarer - Økt etterspørsel pga minkende råvarer i hjemlandet.
* Våpenoverlegenhet - Ga et fåtall soldater muligheten til å stå i mot infødde.

De Europeiske stormaktene Tysklanbd, Belgia, Spania, Frankrike, Italia, Portugal og Storbritania samlet seg på Berlin-konferansen i 1885. Her diskuterte de hvordan koloniseringen av Afrika skulle fåregå. Ingen representanter fra Afrika var til stede under konferansen.

Jeg har brukt Wikipedias side om imperialisme:
http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme
Historikken viser at denne siden har stått uredigert siden desember i fjor. Dette tyder på at innholdet har vært korrekt, i og med at ingen har endret på noe siden. Andre argumenter for wikipedia har jeg nevnt tidligere.

- Eli 3MK01

Stine sa...

Drivkreftene bak imperialisme er en blanding av mange faktorer.
- Maktkamp mellom stormaktene
- Økonomisk interesser
- Billige råvarer
- Store muligheter for jordbruk (råvarer)
- Nasjonalisme

Etter at Tyskland og Italia var blitt samlet bestod Europa av sterke stater som nå kunne konsentrere seg om å bli større og få mer makt. Det var ikke mye krig i selve Europa, men det var en kamp om å legge de beste landene under seg.
Darwins filosofi om at den sterkeste ville overleve var også en stor påvirkning til Industrialismen.
Europa hadde våpen og var sterkere enn de andre, dette mente de at forsvarte det at de tok andre land. Det var en utbredt og allment godkjent holdning om at de hvite var overlegne.
Den industrielle revolusjon bygget og moderniserte jernbaneverket gjorde at oppdagelsesreisende og misjonærer fikk mulighet til å oppdage nye og spennende områder.

I 1885 møttes de ledende landene i kampen om land under Berlin-konferansen, der diskuterte de hvordan koloniseringen av Afrika skulle foregå. Dette ble gjort uten representanter fra de Afrikanske landene.

Jeg har brukt wikipedia, daria og skolesiden. Ved å bruke mange forskjellige kilder, kan jeg sjekke dem opp mot hverandre og få et rikitg bilde av imperalismen.



Stine





http://www.dammskolen.no/progs/maktogmenneske/imperialismen/imperialisme.html

Dette var en fin oversikt!

Tina Von B sa...
Denne kommentaren har blitt fjernet av forfatteren.
Tina Von B sa...

De viktigste forutsetningene for imperialismen var blant annet industriell revolusjon, teknisk utvikling, kommunikasjon, nye medisiner, moderne våpen og geografiske kunnskaper. Industrialiseringen innebar at arbeidet ble mer maskinstyrt, som for eksempel i stedet for at munkene skrev bibelen for hånd ble det mulighet for trykkerier som gjorde jobben både enklere og kjappere. Grunnet den industrielle revolusjonen fikk Europa mer tilgang på teknisk moderne utvikling, blant annet innenfor transport som Tog og båter. Med imperialismen fokus på å utvikle det militære ble det også laget bedre våpen og nye metoder for kommunikasjon. Det ble også funnet muligheter for å utnytte naturressursene mer effektivt, utviklingen av nye jordbruks maskiner ble tatt i bruk. Selve poenget med imperialismen var å skaffe større herredømme utover sine egne grenser, og alt handlet om å kunne skaffe seg mer råvarer, arbeidskrefter og skatter fra de innfødte. Afrika og India var de landene som fikk gjennomgå mest grunnet deres rikdom på mineraler, bomull, sukker, kaffe, te og tobakk.
Konkurransen om området ved Kongoelven ble utslaget i at partene ble enige om å arrangere en internasjonal konferanse om Afrikanske spørsmål for å unngå en opptrapping av konfliktene. Det ble laget spilleregler for å avgjøre kappløpet om Afrika etter hvert land sine interesser så langt som det var mulig. Fordelingen av det Afrikanske området ble gjort på Berlin konferansen i 1885. Landene som var representert på konferansen var Tyskland, Østerrike-Ungarn, Belgia, Danmark, Frankrike, Storbritannia, Italia, Nederland, Portugal, Russland, Spania, Sverige-Norge, det osmanske rike (Tyrkia) og USA. Ingen afrikanske land var representert.

http://no.wikipedia.org/wiki/Berlin-konferansen
http://home.no.net/johawelt/webside/historie/imperialismen.htm
http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme#Ettersp.C3.B8rselen_etter_r.C3.A5varer

Vibeke Gilje Sanne sa...

Det er hyggelig å se nye navn i kommentarfeltet :-) Det lover godt for vårsemesteret!

Wikipedia er en grei kilde i de fleste sammenhenger. Daria er mer varierende kvalitet, og mye av det som står der er avskrift fra Wikipedia og andre nettsteder (uten at kilde er oppgitt).

Kan dere som skriver kommentar videre ta utfordringen med å lete fram andre kilder også? De av dere som er komfortable med engelsk, kan jo gjerne gjøre et mer internasjonalt søk.

Anonym sa...

Ifølge wikipedia finnes det ingen enkeltstående grunn til at imperialismen ble dannet.
Imperialismen var i utgangspunktet en maktkamp mellom stormaktene. Det handlet om å tilegne seg råvarer, arbeidskrefter og skatter fra de innfødte i hovedsaklig Afrika. Samtidig ønsket stormaktene å påvirke koloniene med sin egen religion, språk, kultur og teknologi. Det ble gjort utallige forsøk fra misjonerene, som hadde i oppgave å "kristne" de innfødte. Mens imperialisme gir assosiasjoner til politisk, økonomisk og kulturell undertrykkelse, har ordet "imperium" en sammensatt betydningshistorie, og brukes blant annet som et analytisk begrep for å fange trekk ved dagens globale politikk.

Franskmennene hadde en drøm om et herredømme som strakte seg fra øst til vest i Afrika. Drømmen krasjet dermed med Storbritannias ønske om et belte gående fra nord til sør. Dette førte til en voldsom maktkamp mellom de to største imperiene på denne tiden. I 1912 fikk Storbritannia, Frankrike og Spania, som også hadde kastet seg med i kampen, i stand en avtale som gjorde Marokko til fransk koloni. Spania fikk de nordlige omrodene ved Gibraltar.

I likhet med mange brukte jeg også wikipedia som hovedkilde for oppgaven. Jeg dobbeltsjekket for sikkerhetens skyld og fant ut at stoffet som publiseres er troverdig.
http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme

- Sigurd

Maren sa...

Flere faktorer avløste imperialismen, bl.a.:
- Maktkamp mellom stormakter. Mange ville vise sin styrke ovenfor andre nasjoner. Her kommer også nasjonalisme inn.
- Industriell revolusjon
- Økt interesse for krydder og ”eksotisk” mat, som for eksempel kakao og sukker, gjorde at kolonimaktene søkte seg til områder med billige råvarer.
- Misjonering, oppdagelsesreisende og nye medisiner gjorde at de viste hvordan verden så ut geografisk, og nå kunne kolonimaktene vaksinere seg mot sykdommer.
- Darwins teori om at artenes opprinnelse. Dette ble tolket som at den hvite rasen var overlegen, og måtte derfor oppdra folk i laverestående sivilisasjoner.
- Bedre våpenteknologi.

De europeiske stormaktene delte det afrikanske kontinentet under Berlin-konferansen i 1885. Dette gjorde de fordi kampen om å underlegge seg land ble for stor, og det var fare for krig.

Kildene jeg har brukt er:
http://en.wikipedia.org/wiki/Imperialism
http://www.leksikon.org/art.php?n=3267

Den siste siden er jeg litt skeptisk til, men når det stemmer med informasjonen jeg fant på andre nettsider og leksikon, kan jeg stole på denne kilden for denne gang. Wikipedia er min bestevenn, og har også rett denne gangen.

Erik Borge sa...

Det var flere viktige forutsetninger for imperialismen. De fleste er nevnt, blant annet maktkampen mellom stormaktene, større interesse for råvarer, misjonering, Darwins teori, økt våpenkraft og selvfølgelig den industrielle revolusjonen. Kort fortalt var kolonialiseringen en måte å skape identitet til stormaktene på, og verdifulle ressurser fulgte med som en slags bonus. Utover dette er andre "sidefaktorer" også med i bildet (de som er nevnt over).

I 1885 fant Berlin-konferansen sted. Mange stormakter i Europa var representert og de diskuterte hvordan de skulle fordele de afrikanske koloniene seg imellom. Dette var i hovedsak for å hindre krig om koloniene.

Ellers er det meste sagt 8-9 ganger.

http://www.experiencefestival.com/a/rise%20of%20the%20new%20imperialism%20-%20united%20kingdom%20and%20the%20new%20imperialism/id/5422076

Nikoline sa...

Grunnlaget for imperialismen var først og fremst at Europa hadde makten, transportmidlene, våpnene og den ideologiske basen for å kunne gjennomføre kolonisering av andre land. Sosialdarwinismen, altså tanken om at den sterkeste overlever på bekostning av den svakeste, førte til en tankegang som tilsa at land som ikke utvidet sine områder tapte kampen om overlevelse.

Andre forutsetninger for imperialismen:
- Misjonærvirksomhet. På slutten av 1800-og begynnelsen av 1900-tallet, var det en religiøs oppblomstring, som også førte til at enkelte mente at den hvite mann hadde en plikt til å overvende alle ikke-kristne i det de mente var usiviliserte land.
- Råvarer og handel. Den europeiske industrien vokste, og det førte til at det ble et økende behov for råvarer og nye marked. England hadde økonomisk overlegenhet, og prøvde desperat og sikre denne overlegenheten videre.
- Beskyttelse. Storbritannia ville sikre seg nye terrirorier for å beskytte sin rute til India, som var landets viktigste ressurs på den tiden.
- Nasjonalisme. Det ble et kappløp mellom mektige nasjoner i Europa om å ta kolonier i Afrika for å vinne nasjonal stolthet.

Europeerne kunne dele det afrikanske kontinentet mellom seg fordi de var våpenteknisk overlegne, og ikke trenge store styrkene for å kunne ta over landområder. I tillegg brukte de splitt-og-hersk-teknikker som å sette opp stammehøvdinger mot hverandre. Grunnen til at de satte seg ned og delte opp områdene, var at kampen om kolonier hadde tilspisset seg, og det nærmet seg krig i Europa. For å forhindre at en krig mellom europeiske stormakter skulle bryte ut, kalte Otto van Bismarck inn til en konferanse i Berlin, der ingen afrikanske representanter deltok.


http://www.associatedcontent.com/article/321498/british_imperialism_of_africa.html?page=3&cat=37
http://www.thecaveonline.com/APEH/imperialismreview.html
http://no.wikipedia.org/wiki/Kappl%C3%B8pet_om_Afrika

Jeg synes de viktigste argumentene for å bruke Wikipedia i dette søket har blitt nevnt allerede. De andre kildene stemte overens med det jeg har lest og lært om imperialismen, og jeg sjekket dem i tillegg opp mot Wikipedia for å forhindre at jeg skulle spre feilinformasjon.

Anonym sa...

Imperialismen går ut på å utvide en stats maktområde, når det gjelder politikk, økonomi og militært herredømme, på bekostning av andre folkeslag. I tillegg ønsket stormaktene å påvirke koloniene med deres egen religion, språk, kultur og teknologi.

De viktigste forutsetningene for imperialismen:
- Nasjonalismen
- Sosialimperialisme
- Sosialdarwinisme
- Våpenoverlegenhet
- Nye medisiner
- Etterspørselen etter råvarer
- Kirkens ønske om misjonering

Delingen av det afrikanske kontinentet:
Tyskland, Belgia, Spania, Frankrike, Italia, Portugal og Storbritannia var land fra Europa som deltok i kampen om kolonier i Afrika. Alle landene ville ha mest mulig, og for å unngå krig seg i mellom, ble Berlin-konferansen arrangert i 1885. Her diskuterte de hvordan koloniseringen av Afrika skulle foregå: Storbritannia ville ha sammenhengende kolonier fra Kapp til Kairo, mens Frankrike ville ha et kolonibelte fra Atlanterhavet til Rødehavet. Tyskland kom seint med, og måtte nøye seg med områder i Sørvest- og Øst-Afrika. På denne konferansen var det ingen representanter for noen av landene i Afrika.


Kildene jeg har brukt er http://historie.cappelen.no/historie2/kap3/, http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme, http://www.caplex.no/Web/ArticleView.aspx?id=9315816 Hele Norges Leksikon i bokform og http://nn.wikipedia.org/wiki/Imperialisme. Jeg har variert såpass i kildebruken for å forsikre meg om at det som står stemmer ved å dobbeltsjekke, og i tillegg måtte jeg bruke flere kilder fordi det ikke stod svar på begge spørsmålene på alle sidene. Jeg vurder kildene mine som troverdige.

Ingrid Letnes

Ingar sa...

1
*Nye medisiner beskyttet imperialistene fra sykdommer.
*Kolonier betød status, og dette var flott med tanke på den voksende nasjonalismen i vesten og ønsket om å vise seg frem.
*En misforstått tolkning av Darwins lære. Man trodde at lavt utviklingsnivå skyldes dårlige arveanlegg hos de innfødte, og at det var den hvite manns "oppgave" å ta på seg ansvaret og få skikk på de innfødte.
*Misjonsarbeid. De kristne så det som en plikt å omvende hedningene i «usiviliserte» land.
*Våpenoverlegenhet. De innfødte hadde ikke nubbsjans mot maskingeværene imperialistene var utstyrt med.

*
Som sagt var det ikke noe problem for de europeiske imperialistene å overta land ettersom de rett og slett var sterkere kampmessig. Hva var vel et par kniver, spyd og piler mot maskingevær? Det ble holdt et møte i 1885 i Berlin hvor de europeiske stormaktene diskuterte hvordan fordelingen koloniseringen av Afrika skulle foregå. Dette var vel i bunn og grunn for å komme til en enighet og for å unngå en mulig krig mellom de europeiske landene.

Kilder:
http://no.wikipedia.org/wiki/Imperialisme
http://no.wikipedia.org/wiki/Kappl%C3%B8pet_om_Afrika
Jeg tenkte jeg skulle forsøke å unngå Wikipedia denne gangen, men jeg kommer ikke utenom at det er der man finner den best sammenfattede og godt oppsummerte informasjonen. Upartisk er det også!

Ingrid Rodem sa...

Imperialisme vil si å legge andre land under seg, som oftest ved bruk av makt. Det har så å si bestandig eksistert imperialisme, og vi kan gå tilbake til for eksempel det romerske imperiet og Egypts storhetstid og se dette. Den imperialismen som vi allikevel ser mest spor etter i dag er den som var fra 1500-tallet og opp til vår tid. De viktigste forutsetningene for at det var først og fremst Europeiske land som klarte å hevde seg, var det raskt utviklende samfunnet i Europa (kall det siviliseringen om du vil).

I Europa fikk vi på slutten av 1700-tallet en industriell revolusjon, som gjorde at vi hadde mange fortrinn når det gjaldt krigføring og maktbruk. På grunn av den industrielle revolusjon trengte koloniherrene i tillegg ressurser for å drive industrien, og da var det en god løsning for koloniherrene å kreve andre lands landområder.

En annen tanke som drev europeiske stormakter til å kreve andre land var "den hvite manns byrde". Denne tanken går ut på at europeerne, som siviliserte og overlegne mennesker, hadde en plikt til å sivilisere resten av verden, og være en slags oppdrager. Dette gikk også på det med misjonering, hvor kristne land mente at den kristne tro var den eneste rette religionen. Derfor måtte alle omvendes til den kristne tro.

Afrika ble etter hvert en utfordring for koloniherrene, fordi de måtte finne en løsning på fordelingen av koloniene. Derfor ble det kalt inn til en internasjonal konferanse i Berlin - Berlin-konferansen - i 1884-1885. Her møttes alle de europeiske stormaktene og USA, for å diskutere hvordan de skulle løse problemstillingen. Landegrenser ble trukket, og poenget var å sikre fri handel og nøytralitet i de krigsrammede områdene i Afrika. Forsøket ble hyllet, men gjennomførelsen viste seg etter hvert å bli vanskelig.

Kilden jeg har brukt heter bartleby.com, som ga tilgang til de 51 000 artiklene som står skrevet i det høyt ansette Columbia Encyclopedia. Dette er et leksikon som er produsert av Columbia University Press, og jeg anser dette som en sikker kilde, på grunn av dens rykte og profesjonalitet.

http://www.bartleby.com/65/im/imperial.html
http://www.bartleby.com/65/be/BerlinConf.html

Vibeke Gilje Sanne sa...

Her er det mange gode kommentarer! Når jeg leser dette, føler jeg meg trygg på at dere som har svart på oppgaven, har forstått for forutsetningene for imperialisme og kolonialsering. Og med en Berlin-konferansen og et tilspisset forhold mellom de europeiske stormaktene,begynner vi også å komme inn på konsekvensene.