søndag 19. oktober 2008

Når ting skjer

Sist time filosoferte vi litt over valgmulighetene før og nå. I dag må vi foreta valg hvor enn vi står og vender oss. Valgmulighetene er så mange at det til tider kan føles lammende. Kanskje kunne enkelte til tider drømme om en tid der stien var tråkket opp på forhånd, slik at man slapp å tenke på hva man skulle bli, hvem man skulle tro på, og hva man skulle spise til middag.

Selv om valgmulighetene var mer begrensede på slutten av 1700-tallet, så var det også den gang mange faktorer som virket inn på et menneskets livsløp. Den gang, som nå, ble en person berørt av en rekke hendelser. Det kunne være ulykker, krig og død eller mer lykkelige hendelser som et godt avlingsår, en uventet arv eller økonomiske oppgangstider. Poenget er at dette er hendelser som den enkelte ikke er herre over, men samspillet mellom handlinger og hendelser vil være bestemmende for den enkeltes livsløp.

Oppgaven dere skal løse om Katarina Jonsdatter, er hentet fra Tidslinjer 1, jeg siterer:

Når vi skal undersøke en historisk person, gjelder det først å samle sammen opplysninger om ytre trekk ved personen som fødselsdato, dødsdato, utseende, yrker, giftemål, bosteder, sosial og kulturell bakgrunn. Men vi ønsker også å kartlegge personens indre karaktertrekk, livsholdninger og tilknytninger til andre mennesker i den grad dette er mulig.

(Eliassen, Engelien m.fl. Tidslinjer 1. Aschehoug. 2007:311). (Foto: Flickr.com)

Ingen kommentarer: