torsdag 16. oktober 2008

... sed og skikk forandres meget,


alt som tidene lider, og menneskenes tro forandres og de tenker anderledes om mange ting. Men menneskenes hjerter forandres aldeles intet i alle dager (Sigrid Undset).


Når vi studerer historiske kilder som sier noe om mennesker som har levd før oss, kan det slå oss at mennesker ofte likner på hverandre. Livet handler om kjærlighet, sjalusi, sorg og glede. Mennesker gjennom alle tider har baktalt og beundret hverandre. De har vært bekymret for barna sine, kranglet med ektemake og foreldre. De har spist, drukket, elsket og sovet. Vi kan lese om alt dette og kjenne oss igjen.

Samtidig vil rammene rundt den enkeltes liv stadig endre seg. I dag lever vi i et samfunn hvor vi tilsynelatende kan velge å gjøre "hva vi vil". Hvilke valg ville du hatt hvis du levde på på slutten av 1700-tallet og begynnelsen av 1800-tallet? Når du skal forsøke å forstå en historisk person (la oss kalle henne Kari), må du se Kari i forholdet til det samfunnet hun levde i. Innsikt i sosiale, politiske, økonomiske og kulturelle forhold vil hjelpe deg til å forstå hvorfor kari handlet som hun gjorde. Hvilke handlinger er det sannsynlig at Kari har valgt selv, og hvilke er et resultat av at hun bare gjorde som forventet - uten å tenke så mye over om det kunne være mulig å gjøre noe annet?

I Læreplanen heter det:
Mål for opplæringen er at elevene skal kunne presentere en historisk person og diskutere hvordan samtidige samfunnsrammer påvirket denne personens handlinger

Ingen kommentarer: