torsdag 30. oktober 2008

Ukas lille søk


Ukas lille søk ber dere om å svare på et omfattende spørsmål. Selv om spørsmålet er stort, trenger ikke svaret deres være så langt. Trekk ut hovedessensen, og forsøk å skriv med egne ord. Husk som vanlig å ta med kildehenvisning og kildevurdering. Her ligger det an til at dere kan kan utover kildenett... :-)

Hva var den vitenskapelige revolusjon, og hvordan endret den europeernes verdensbilde?

12 kommentarer:

Anonym sa...

Den vitenskapelige revolusjon 1500-1700

I løpet av 1500- og 1600-tallet forandret tenkningen seg drastisk. Overgangen var så drastisk at den gjerne omtales som en ”revolusjon” (den vitenskapelige revolusjon). Middelalderens verdensbilde, bygget på en sammensetning av kristendom og aristotelisk filosofi, erstattes av et verdensbilde som er preget av de nye naturvitenskapene og et nytt syn på historien og samfunnet.
Den vitenskapelige revolusjonen var ikke bare en selvstendig hendelse, men var knyttet til svært mye annet som skjedde i perioden fra ca. 1450 til 1700.
I denne perioden finner vi bl.a. reformasjonen, de store oppdagelsesreisene, teknologiske nyvinninger, utviklingen av nye kunstneriske teknikker og nye politiske teorier. Den vitenskapelige revolusjon er en del av denne forandringsprosessen.
Det var mye som skjedde i den perioden, som f. eks var Galileo den første til å bruke teleskopet i studiet av himmelfenomener. Vi får andre store oppfinnere som Newton, Descartes, Machiavelli. Som gjorde store oppdagelser innen mattematikk og fysikk. Men forandret også samfunnsmodeller.

Dette er hentet fra en hjemmeside som skriver om historiske hendelser:
http://home.online.no/~magne-dy/del2_vitrev/opps_del2_vitrev.htm

På grunn av at dette er en hjemmeside som ikke forsikrer deg om at disse faktaene er riktige, har jeg vært på flere sider og sjekket disse opplysningene. Og har kommet fram til at dette er opplysninger jeg kan stole på.

Anonym sa...

Den vitenskapelige revolusjonen er en betegnelse på den voldsomme enringen innen tenkning i løpet av 1500- og 1600-tallet. Overgangen var så radikal at den gjerne omtales som en revolusjon.
Den vitenskapelige revolusjonen var ingen isolert intellektuell hendelse, men var knyttet til svært mye annet som skjedde i perioden fra ca. 1450 til 1700.

Renessanse var en viktig katalysator for den vitenskapelige revolusjonen. Renessansens humanisme tok også opp i seg antikke verdier, slik som den positive vurderingen av mennesket. Gjennom dette tok Nikolaus Kopernikus opp det gamle sprøsmålet om verdens plassering i universet. Hans formulering av Solen (fremfor Jorden) som universets sentrum betraktes som en av de viktigste vitenskapelige hypoteser i historien. Den skulle vise seg å legge grunnlaget for den moderne astronomi, og årstallet 1543 blir av historikere gjerne sett på som året den moderne vitenskapen ble grunnlagt.

Denne gang valgte jeg å bruke wikipedia som hovedkilde. Jeg måtte selvfølgelig trippeltsjekke ettersom wikipedia ikke akkurat er kjent som en sikker kilde. Men etter litt snoking hær å dær, inkludert lurkikking i en exphiloppgave, kom jeg fram til at det er ganske så historisk riktig.

Mvh. Sigurd

Anonym sa...

I Europa mellom 1700 og 1800-tallet var det mange og store forandringer som skjedde, men den med størst inflytelse på selve Europa var den vitenskapelige revolusjon. Når ordene først slår oss tekner vi først og fremst teknologi og forskning, men den vitenskapelige revolusjon handlet egentlig om forandring i tankegangen til folk i Europa. Folk begynte å tenke mer i abstrakte baner og synet på verden endret seg. Nå så folk på verden som en maskin som de måtte holde i gang. Revolusjonen forandret folkets tolkning innenfor alle aspekter ved livet og man kan se på malerier fra 1700 og 1800-tallet at mennesker i Europa hadde et annet syn på verden.

Denne teksten er hentet fra Washington State University sine hjemmesider: http://www.wsu.edu/~dee/ENLIGHT/SCIREV.HTM

Dette er antageligvis en oppgave som er skrevet av en student og publisert på et eget nettområde. Jeg vil ikke si at dette kanskje er en bombesikker kilde siden det kanskje kan være skrevet av en student. For alt jeg vet kan det også være skrevet av en lærer?

Mvh
Stian A. Olsen

Anonym sa...

Den vitenskapelige revolusjonen er en betegnelse på den voldsomme endringen innen tenkning i løpet av 1500- og 1600-tallet. Verdensbildet i Middelalderen ble erstattet av et verdensbilde som var preget av de nye naturvitenskapene og et nytt syn på historien og samfunnet.

Den vitenskapelige revolusjonen var knyttet til mye annet som skjedde i perioden fra ca. 1450 til 1700, og var en del av de forandringene som skjedde i denne perioden. Her finner man blant annet de store oppdagelsene, nye politiske teorier, og reformasjonen.

Kildene jeg har brukt er wikipedia.no (som ikke er en kilde man kan stole fullt på), derfor har jeg i tillegg sjekket informasjonen med andre nettsteder for å bekrefte at teksten er basert på fakta.

Ingrid Letnes

Anonym sa...

Renessansen (1450-) varforløperen til, og starten på den vitenskapelige revolusjonen. Utover 1500- og 1600-tallet forandret folks tankegang seg mye, og man begynte å bevege seg mot en veldig abstrakt tankegang. Denne overgangen er så radikal at den som regel omtales som en revolusjon. Den grunnleggende oppfatningen av verden endret seg opp mot denne tiden.

Her finner vi også flere sentrale personer som Isaac Newton, Nikolaus Kopernikus og René Descartes. Dette var personer som tok del av påvirkningen i den vitenskapelige revolusjonen.

Jeg har brukt wikipedia som kilde, da dette er en velkjent og respektert nettside. Der finnes også feil, dog det er få av dem. Derfor velger jeg å vie min tillit til den, da det også finnes lik informasjon på andre sider.

Mvh. Erik Borge

Ingrid Rodem sa...

På 1500-tallet hadde man gjennomgått flere århundrer med undertrykking av nytenking. Folk var tvunget til å tro på kirkas og ledernes propaganda, og man tok det meste som ble sagt for god fisk.

Da man krysset grensa til det 16. århundre begynte det derimot å vokse opp en trang til å søke ny viten, og folk begynte å interessere seg for botanikk og anatomi. Vi fikk det vi kaller for den vitenskapelige revolusjon (1550-1700).

Og ut fra sine eksperimenter fant de ut at de observasjonene de gjorde ikke bestandig stemte overens med det de var lært opp til å tro.

Copernicus kom med en teori om at jorda kanskje ikke var verdens sentrum, men at den og de andre planetene derimot kretset rundt sola, Galileo Galilei kom opp med tyngdekraften, men den som virkelig samlet alle disse nye astrologiske tankene var Sir Isaac Newton.

Selv om denne endringen fra lite kunnskap til mye kunnskap utspant seg over 150 år, kaller vi det allikevel en revolusjon fordi det var en såpass brå omvelting.

Kilden jeg har brukt er en engelsk side som heter SparkNotes. Dette er en side som er utarbeidet av studenter ved Harvard University. Man kan jo selvfølgelig spørre seg om studenter har kunnskap nok til å være en sikker kilde, men Harvard er såpass anerkjent, og studenter går gjerne i dybden i ting og sjekker kildene sine godt, så jeg ser ingen grunn til å betvile denne kilden.

http://www.sparknotes.com/history/european/scientificrevolution/summary.html

Ingrid Rodem

pederk sa...

Starten av det 16. århundre er kjent som den vitenskapelige revolusjonen, og oppsto i Europa. Forskjellen mellom den gamle vitenskapen og den nye var at de la mindre vekt på filosofi og religion, og mer på å kunne bevise eller finne ut hvordan ting fungerer gjennom eksperimenter.

Kilden min handler kanskje hovedsakelig om metoden, men siden framstår som seriøs.
http://cnx.org/content/m13245/latest/

Nikoline sa...

Den vitenskapelige revolusjonen refererer til oppvåkningen og endringen i verdenssynet som skjedde i 1500-tallet til 1700-tallets Europa. Det kan også sies å være perioden mellom Kopernikus og Newton.

Denne revolusjonen begynte da Nikolas Kopernikus, etter lengre tids forskning, påsto at jorda bevegde seg. Dette førte til voldsomme reaksjoner, og mange forskere ble sådan inspirert til å bevise eller motbevise denne enkle, men modige påstanden. Dette ledet til mange nye oppdagelser innenfor astronomi, bevegelse og kraft og jordas byggeklosser. Disse oppdagelsene skulle endre folks syn på selve universet vi lever i for alltid.

Før den vitenskapelige revolusjonen trodde hvermansen på det kirken fortalte dem. Jorda sto stille og var sentrum for universet, og var skapt av Gud. Menneskene var også det viktigste på jorda og dermed omtrent det viktigste kosmos hadde å by på. Gud var rettferdig, og hadde skapt menneskene i sitt bilde for å leve på planeten han hadde skjenket dem.

Etter den vitenskapelige revolusjonen, ble dette synet radikalt endret og kirkas posisjon dermed svekket. Det ble oppdaget at alt rundt oss er bygget opp av atomer, at universet er evigutvidene og uendelig og at alle ting følger et sett med lover om rom, tid og masse. Den vitenskapelige revolusjon førte også til at mennesket i den vestlige verden begynte å stille spørsmål ved mennesket og dets generelle forhold til Gud, naturen, kosmos og det selv. Altså besto revolusjonen ikke bare av vitenskapelige oppdagelser, men reiste også en del eksistensielle og religiøse spørsmål som har blitt viktig for moderne tids filosofi.

Kort sagt - den vitenskapelige revolusjonen endret verdenssynet vårt for alltid, og er basisen for senere århundrers vitenskap og nye oppdagelser.

Kilden jeg har brukt er http://web.clas.ufl.edu/users/rhatch/pages/03-Sci-Rev/SCI-REV-Teaching/03sr-definition-concept.htm, en side av en dr. Robert A. Hatch som fremstår som en ivrig researcher innenfor temaet. Den fremstår som nøytral og veldokumentert, men jeg sjekket likevel noen av de andre kildene for å være sikker på at informasjonen var riktig.

Unknown sa...

Kort fortalt: Den vitenskapelige revolusjonen var mellom år 1500 og 1700, og var grunnleggende for moderne forskning og vitenskap i vestlige Europa. Før denne perioden eksisterte ikke vitenskap slik vi kjenner det i dag. Det som tidligere var mer basert på filosofi dreide seg fra nå av kun om fysikk og ren vitenskap.

KILDE:
http://encarta.msn.com/encyclopedia_701509067/Scientific_Revolution.html
Et online leksikon lagd av Microsoft. Det er slett ingen grunn til å tro at Microsoft er eksperter på dette emnet, men et stort firma som disse er avhengige av korrekt informasjon for å opprettholde sin troverdighet ovenfor kundene sine.

Maren sa...

Den vitenskapelige revolusjonen strakk seg fra 1500-tallet til 1700-tallet, og dette var en periode hvor tankegangen endret seg kraftig. Det gikk fra å være et verdensbilde preget av religion og kristent syn til å fokusere mer på nye vitenskapelige gjennombrudd og et nytt syn på historien og samfunnet.

I samme periode kommer reformasjonen, de store oppdagelsesreisene, teknologiske nyvinninger, utviklingen av nye kunstneriske teknikker og nye politiske teorier. Sentrale oppfinnere på denne tida var bl.a. Isaac Newton, Nikolaus Kopernikus, Galileo Galilei og René Descartes.

Kilder jeg har brukt er wikipeida.org, http://home.online.no/~magne-dy/del2_vitrev/opps_del2_vitrev.htm og http://www.sparknotes.com/history/european/scientificrevolution
- De virker alle som gode kilder, og jeg har dobbeltsjekket litt.

Anonym sa...

I løpet av 1500- og 1600-tallet forandret tenkningen seg dramatisk. Overgangen var så stor at den ofte omtales som en revolusjon, nemlig den vitenskapelige revolusjonen. Middelalderens verdensbilde, bygget på kristendom og aristotelisk filosofi, erstattes av et verdensbilde som er preget av de nye naturvitenskapene og et nytt syn på historien og samfunnet.

Den vitenskapelige revolusjonen var ikke bare en selvstendig hendelse, men var knyttet til svært mye annet som skjedde i perioden fra ca. 1450 til 1700. Blant annet førte Kopernikus' påstand om at jorda var i bevegelse til mange nye oppdagelser.

Oppdagelser og teorier som fant sted i denne perioden skulle forandre måten verden ble sett på for alltid.

Mitt stoff er hentet fra http://home.online.no/~magne-dy/del2_vitrev/opps_del2_vitrev.htm. Dette er ikke en hjemmeside jeg originalt ville sett på som pålitelig, men jeg ser at det samme stoffet går igjen på andre mer pålitelig hjemmesider også. Grunnen til at jeg valgte denne kilden ovenfor andre, var rett og slett at det var bedre formulert og mer komprimert.

Klems fra Ingar

Unknown sa...

Ziltoidia er forresten Eli.